Božićni susret učenika

Božićni susret učenika i roditelja te djelatnika Katoličke osnovne škole Ivo Mašina održan je u četvrtak 19. prosinca u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru u čijoj zgradi školu u razdoblju do izgradnje posebne školske zgrade pohađaju dvije generacije od 33 učenika: 21 učenik u prvom razredu i 12 učenika u drugom razredu. I taj je susret pokazao kako katolička osnovna škola sve više osvaja srca zadarskih roditelja, ispunjenih zadovoljstvom i radošću što su ispravno procijenili i odlučili upisati svoje dijete u školu pred kojom je sjajna budućnost, a na čijem povijesnom početku i uspjehu stoje upravo oni – svojim povjerenjem, predanjem i raspoloživošću otvoreni za izvrsnu suradnju.

Učenici su izveli scenske prikaze Primimo Isusa, Isusu za rođendan, O čemu razgovaraju zvjezdice u Svetoj noći te su ispričali zašto je važno graditi mostove. Pjevali su i recitirali, a pjesmu ‘Ditiću moj Bože’ izveli su roditelji 1. raz. s učiteljicama Tamarom i Martinom.

Učenici su rekli kako su se dugo i radosno pripremali za taj program te su poručili da je došašće vrijeme ljubavi, zajedništva i dobrih djela. Don Roland Jelić, ravnatelj škole, rekao je da su programom i na taj način željeli posvijestiti koliko škola znači u životu djeteta. „Sve što su učenici pokazali ostvarili su zahvaljujući onome što je svima nama u životu potrebno, a to je zajedništvo. Pričom o mostovima pokazali smo koliko je važan lanac dobrote i poručili kako trebamo živjeti – koliko je lijepo činiti dobro, biti zajedno. Kao pojedinci ne možemo puno, ali kao zajednica možemo učiniti zaista puno“ poručio je ravnatelj Jelić.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić istaknuo je kako je lijepo biti zajedno te je čestitao učenicima kako su srcem pripremili predstavu. U dvije godine svoga djelovanja, škola je već ostvarila pohvalni rezultat u prvoj generaciji polaznika. Učenice 2. razreda na likovno – literarnoj izložbi ‘Na Božić kod nas’ u Kneževoj palači u Zadru dobile su nagrade: Nina Kovačević osvojila je nagradu za likovni rad između jako puno izvrsnih radova učenika iz drugih zadarskih škola, a u literarnoj kategoriji radova istaknula se Anđela Nemarić opisom božićnih običaja u svom domu i mjestu. To je za te učenice i cijelu školu veliki uspjeh i ponos. Prisutni su nakon predstave ostavili dobrovoljni novčani prilog a zauzvrat su uzeli prigodne ukrase koje su u radionicama izradili učenici s učiteljicama i roditelji.

„Prekrasno je bilo, stvarno su se potrudili i ostavili nas bez teksta. U školi je sve izvrsno, zadovoljna je kćer Aurora i mi kao roditelji, s njenim radom i napretkom i sa svime u školi. Škola je ispunila sva naša očekivanja. Upisali smo kćer tu prvenstveno iz vjerskih razloga jer želimo da živi i da se odgaja u katoličkom duhu. Smatram da je to najbolje i najzdravije okruženje za nju. Ako netko tako osjeća i želi, u dobroj namjeri, neka upiše dijete u katoličku školu“ potaknula je mama Emina Ivulić.

Alen Maračić, tata prvašića Roka, pratio je za gitarom izvedbu dviju pjesama. Profesor je Povijesti i Latinskog jezika i radi u srednjoj školi 11 godina. „Nastojim iskoristiti talente djece i dati sebe koliko mogu. Nadamo se da će i kćer Ema za godinu i pol krenuti u katoličku školu. Drago mi je da se pojavila ta škola jer radeći u sustavu obrazovanja mislim da takav tip odgoja još uvijek osvjetljava priču o odgoju, a ne samo o znanju. Želimo da nam dijete bude čovjek, intelektualac i katolik. Zato smo ga tu upisali. Znanje se može steći i putem interneta i drugdje, ali odgoj se ne može steći bilo gdje. Radim u školi i znam kako funkcionira sustav. Poručujem roditeljima da ne izbjegavaju katoličke škole, bili vjernici ili nevjernici, bili manje vjernici ili više vjernici. Rezultate i plodove na svojoj djeci stvarno će primijetiti“ rekao je Maračić.

Prisutni su dobili i duhovnu poruku o Božiću koju su priredile učiteljice za ponijeti je sa sobom kao poticaj u promišljanju otajstva Božića. Istaknuvši da u Božiću čovjekoljubivost kuca na vrata čovjeka, školarci su poručili da se u Božiću Bog rodio među nama, ljudima, u čežnji za čovjekom, spreman za čovjeka – ne samo živjeti, nego i umrijeti. „Želimo podignuti molitvu i srce u čestitku Isusu iz Nazareta za njegov rođendan. Rodila se ljubav, sišla je pravda među nas. Pojavila se Božja čovjekoljubivost na zemlji. Božić je dan u kojemu je Bog postao povijesno opipljiv i vidljiv, kada je počeo šetati našim cestama i dvorištima, stanovati u našim kućama i boraviti u našim domovinama“ piše u božićnoj čestitci katoličke škole Ivo Mašina.

„Božićne pjesme i ugođaj, okićeni borovi i radost djece, radost na licima ljudi, puni stolovi i puna srca znak su toga velikog događaja. Izvanjsko slavlje će izblijedjeti, božićne pjesme će utihnuti, nestat će bogatstvo našeg božićnog stola. Iznijet ćemo božićno drvce ali će ostati sjaj Boga. Mirisat će njegovo milosrđe, dobrota i vjernost, jer Bog nas je zagrlio i on nas prati. Bog je povijesno postao čovjekom. Ostavio je povijesne tragove među nama. Isus Krist živi i pobjeđuje u nama i u svijetu svako zlo, smrt, grijeh, zle duhove i nedaće. Mitologije svijeta bili su samo znakovi, a Isus je stvarnost. Mitologije su sjena i čežnja čovječanstva, a Božić je ispunjenje svih čežnji. To je svjetlo i život“ stoji u čestitci roditeljima ističući da je Božić ponuda čovjeku, osobna poruka čovjeku, naš osobni dolazak osobi Boga.

„Mi smo Bogu važni. Ti si Bogu dragocjen, zbog tebe je sišao nad zemlju. Bog želi tvoj veliki Da. Pruži nekome ruku pomirnicu i ruku dobrote, pruži nekome čašu pića ili komadić jela, podaj barem komadić svojih osjećaja. Tako ćeš ti sam postati Božić i njegovo slavlje. Tako ćemo domovinu učiniti punijom  blagostanja, mira i slobode. Neka te blagoslovi Nebo preko sjećanja na betlehemsku štalu i Dijete Isus u njoj rođeno za sve nas“ poručili su prigodnim tekstom djelatnici KOŠ-a Ivo Mašina Zadar.

Dodaj svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)